Hebt u andere vragen? Mail deze dan door naar faq@daliteq.be • 1.Technisch
 • Hoe bekijk ik mijn camera's thuis of bedien ik mijn domotica vanop afstand?
  customer@daliteq.be03-05-2015

  Vooraleer je uw camera thuis kan bereiken, moet je eerst uw woning zelf  (internet aansluitpunt) zien te bereiken.

  1. Bij een standaard internet aansluiting krijg je van uw provider (Telenet, belgacom, ..) een IP-adres toegewezen. Dit is het adres dat je in principe in uw browser dient te typen om uw woning te bereiken maar dit IP-adres verandert soms zodat je nooit zeker weet wat het nu juist is. Dit kan je oplossen door een account aan te maken bij een dynamische DNS (bijv dynDNS.org). Je geeft een unieke naam door en via deze naam zal je steeds goed terecht komen bij u thuis. Een mogelijkheid is de naam mijnhuis22.dyndns.org. Telkens thuis uw IP-adres van de provider  wijzigt, wordt deze wijziging doorgestuurd (door uw camera of router) naar de dynDNS zodat de link http://mijnhuis22.dyndns.org  altijd werkt en altijd bij u thuis terecht komt.

   

  2. Nu moet er tegen de router nog gezegd worden welke binnenkomende connectie met welk apparaat moet verbonden worden. Je zal daarvoor moeten nakijken wat het lokale IP-adres is en welke poort er wordt gebruikt voor toegang tot bijvoorbeeld uw camera. Gewapend met deze informatie kan je nu de portforwarding instellen in uw router. Indien uw  camera bijvoorbeeld het adres 192.168.1.16 kreeg van uw router en luistert op de poort 2000 dan moet de portforwarding zodanig ingesteld worden dat alle binnenkomende connecties op poort 2000 moeten doorgestuurd worden naar het adres 192.168.1.16 .... ook op poort 2000. De url ziet er uiteindelijk dan zo uit: mijnhuis22.dyndns.org:2000

   

 • LED's kunnen stroom- en spanningsturing hebben maar wat is het verschil?
  customer@daliteq.be04-05-2015

  Led's die voorzien zijn van interne weerstanden of regelelektronica worden meestal aangestuurd door een vaste spanning (spanningsturing). Dit is vooral zo voor ledstrips (12VDC of  24VDC) en laagspanning ledspots ter vervanging van bijv halogeenverlichting (12VDC en veelal ook 12VAC). De spanning is dus vast en de stroom zal afhankelijk zijn van de belasting (het vermogen van uw led). Meerdere ledstrips zal je parallel moeten aansluiten.

   

  Als een led zich zonder extra regelelektronica laat aansturen (meestal meerdere in serie maar dat zie je niet langs de buitenkant) dan is hiervoor een specifieke stroom nodig. Courante waarden zijn 500mA, 600 mA, 700 mA  enz.. Meestal zal de nodige stroombron  meegeleverd worden zodat je je enkel maar zorgen dient te maken over de 230V aansluiting.  De stroom is dus vast en de spanning zal afhankelijk zijn van de belasting (het vermogen van uw led). Als je dit type led wil dimbaar maken, volstaat het om de meegeleverde stroombron te vervangen door een dimbare. Je moet er dan wel op letten dat de nodige stroom kan ingesteld worden en dat de nodige spanning kan geleverd worden. Een universele stroombron zoals de LCM-60 van Meanwell kan wel tot 95V leveren. Meerdere stroomgestuurde ledlampen zal je in serie moeten aansluiten.

   

 • Welke domotica modules voorzie ik voor mijn ventielen (verwarming)?
  faq@daliteq.be14-05-2015

   

  Ventielen zonder motor:

  Spanning: 24VDC of  230VAC

  NO of NC  (spanningsloos open of spanningsloos dicht)

  Nodige domotica modules: 1 relaiskanaal per ventiel

   

   

  Ventielen met motor:

  Spanning: meestal 230VAC

  De aansturing hang af van het ventiel zelf maar er zullen meerdere aansluitdraden moeten gebruikt worden aangezien de motor in twee richtingen gaat moeten draaien (open/dicht).

  Nodige modules: ventiel afhankelijk (veelal een wisselcontact)

  ventielen

  In veel gevallen zit de collector (met gemonteerde ventielen) ergens afgezonderd (kelder, zolder,..).

  In dat geval kan het nuttig zijn om plaatselijk een extra kastje te voorzien waar enkel voeding en buskabel toekomt. Je van vanaf dit kastje dan korte aansluitdraden gebruiken om uw ventielen te bedraden.

 • Hoe bereken ik het spanningsverlies in mijn kabel (koper)?
  faq@daliteq.be21-05-2015

  Afhankelijk van verschillende factoren zal er steeds een bepaald spanningsverlies in de kabel zijn. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je de nodige sectie wil berekenen voor de voedingsbedrading van uw LEDstrips.

  formule

  De stroom moet ook terugkeren dus vergeet niet om de lengte x2 te doen.